„Az FBI becslése szerint jelenleg 300 aktív sorozatgyilkos van az Amerikai Egyesült Államokban. Mi történne, ha ezek a gyilkosok kommunikálnának és kapcsolatba lépnének egymással? Mi lenne, ha képesek lennének együtt dolgozni, és szövetséget kötnének?  És ha egy zseniális és karizmatikus, de pszichotikus elme képes lenne irányítani őket és saját kultuszának hívőiként azok minden parancsát követnék?”- a sorozat hivatalos oldalán a bevezető sorokat olvasva momentán nekem végig futott a hátamon a hideg. Egy hatalmas gyilkos összeesküvés?! Az oké, hogy az FBI viselkedéselemző egysége újabb és újabb őrültre akad, még azt is elfogadom, hogy van egy küldetéstudattal, csak gonoszokat ölő vérelemző… de ez valami új, valami hátborzongató! 

follow3.jpg

"Vonzódásom" a krimikhez, thrillerekhez tagadhatatlan. A gyilkosok és pszichopaták utáni nyomozás, a csavarokkal tűzdelt hajsza képes órákra is a képernyő elé szögezni. Nem az erőszak, a vér vonz, sokkal inkább a kiszámíthatatlanság, a meglepő fordulatok illúziója és az elmék párviadala. A Jó és a Rossz ördögi keringőjét megannyi sorozat zászlójára tűzte már, a The Following-gel mégis valami új jelent meg a mezőnyben.

Hosszú évek óta kitartó nézője vagyok a Criminal Minds-nak, túl vagyok már a Dexter több évadán is. A sorozatgyilkosok bőségesen ellátják témával a filmipart, évente kijön egy-egy véres mozi is, a televízióban pedig több évadon át futó sikersorozatokat is megihletnek a mészárosok. A macska-egér harc képes lázba hozni az embereket, nem is csoda, hogy 2013 egyik legjobban várt krimije lett a FOX új sorozata, a The Following!

Follow1.jpg

De mégis kinek a fejőből pattan ki ilyesmi?

A hajmeresztő történet alkotója Kevin Williamson (Vámpírnaplók, a Dawson és a haverok, Sikoly) és Marcos Siega (Dexter, Vámpírnaplók) mert és nagyot húzott. A sztori ütős, a színészgárda telitalálat, a képek és zenék pedig a műfaji követelményeknek abszolút megfelelnek. (Sokak szerint talán olykor túl brutális is, én nem értek egyet ezzel, számomra semmiféle megrázkódtatást nem jelentett a CM vagy a Dexter után.) Ahol sorozatgyilkosok vannak, ott vér is folyik. (Ezen sorozatok egyikét sem nézetném 16 éven aluliakkal, más kérdés, hogy már sok 14 éves gyerek a Fűrészt is látta.)

Fontos leszögezni, hogy háttértudás nélkül ültem le megnézni az első részt! De amint felálltam, tudtam, hogy végig fogom nézni a következőt, meg az azutánit is! Ilyesmire nem számítottam ugyanis! Kevin Bacont még sosem láttam sorozatban szerepelni, itt nagyot alakít; James Purefoy pedig (már bocsánat), de született pszichopata! De nézzük a történetet, a cselekmény kibomlását.

 „A világ legszebb dolga egy szép nő halála!”- Poe szavai esetünkben megannyi gyilkosság kiindulópontja. Adott egy őrült sorozatgyilkos irodalom professzor, aki az író hatására fiatal nőket gyilkol művészi kegyetlenséggel. Joe Carroll (James Purefoy) szörnyű tettéért börtönbe kerül, hála az FBI ügynökének, Ryan-nek (Kevin Bacon). A gyilkos elmének azonban sikerül megszöknie, így az őt elkapó, azóta romokban heverő, alkohol problémákkal küzdő „leszerelt” FBI-os újra szolgálatba áll. A legjobb ellen ugyebár a legjobbra van szükség!

Kis naivan gondolhatnánk, hogy kettőjük fogócskájáról szól majd a sorozat, ami valljuk be korántsem szólt volna ekkorát. Az alkotók azonban csavartak egyet és új szintre emelték a főhősök csatáját. Carroll befejezve letartóztatása előtti művét (megöli az egyetlen túlélőjét) gyakorlatilag feladja magát, ezáltal hívja új játszmára Ryant. (Az persze csak olaj még a tűzre, hogy az ügynöknek viszonya volt a főgonoszunk exfeleségével) A sorozatgyilkos ugyanis sorozatgyilkosokból álló „szektát” alapított a börtönévek alatt, követőivel (followerekkel) pedig ördögi tervet eszelt ki. Hű követői parancsainak engedelmeskedve ölnek -"bábjai" segítségükkel pedig játszik az FBI-osokkal!

follow2.jpg

Bármikor bárhol feltűnhet egy újabb „tanonc”, aki bizonyítva mesteréknek kész a kegyetlen öldöklésre. A szálak mozognak, a barátokból egy perc alatt ellenségek lesznek. Meleg szomszédok, ártatlan arcú dadus és még ki tudja, hogy kiről derül ki, hogy a „sötét oldalon” áll.

Tetszenek az ok-okozat megértéséhez használt visszaemlékező jelenetek, tetszenek a képek, rendezői megoldások is. (Az első részben öngyilkos rajongó tetovált teste nagyon érzékletes és látványos megoldás volt). Néhány elég kiszámítható jelenettől eltekintve (Joe exfeleségének megtámadása, amikor egyedül marad) igazán fordulatos, izgalmas sorozatnak mondanám, ahol a borzongás és a szellemi párharc kiegészíti egymást. 15 részt "rendeltek" belőle, kíváncsi vagyok, hogy képesek lesznek-e az alkotók ilyen magas szinten végigvinni az évadot!


The Following - Season 1 (Promo 7.) by SorozatGURU

A bejegyzés trackback címe:

https://ruzsesstopli.blog.hu/api/trackback/id/tr55063191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása