Sör, szotyola, haverok és a velük együtt járó elmaradhatatlan focimeccs? Kisgyermekként ugráló férfiak a tévé előtt egy-egy gól után? Sokunknak ismerős élethelyzet ez. „Nem figyel rám, csak a foci… A foci mindenek felett!”- bosszankodunk, aggódunk néha túlzottan is. Párunk arcára kedvenceinek győzelme után ugyanis olyan öröm és boldogság ül ki, amelyet máskor oly ritkán vélünk felfedezni. Lehet, hogy a kedvenc csapatukat nálunk is jobban szeretik? A brit tudósok erre a kérdésre igyekeztek megadni a választ.

A felesleges és sokszor megmosolyogtató kutatásaikról közismert „brit tudósok” ez alkalommal komoly, tudományos alapokon nyugvó vizsgálatot készítettek egy ismert német sportszergyártó cég támogatásával. A fő kérdésük az volt, hogy a szurkolók szívét a kedvesük vagy a kedvenc csapatuk ejtette-e igazán rabul. A kutatáshoz a Newcastle United labdarúgóklubot és a Bristoli Egyetem munkatársait hívták segítségül.

Hogy a szív kérdésére adatokkal válaszolhassanak, húsz vérbeli Newcastle United-drukkert vizsgáltak. Igazi elkötelezett férfiakat kerestek: a kiválasztás alapfeltétele minimum öt éves párkapcsolat és ugyanennyi ideje folyamatosan megújított Newcastle-bérlet volt. Nekik egy dolguk volt: választani, kit/mit szeretnek jobban. A megkérdezettek szinte egybehangzóan kijelentették, hogy csapatukhoz szorosabb érzelmi kötelék fűzi, mint párjukhoz. Ám mielőtt kétségbeesnénk, mindenkit megnyugtatunk! A drukkerek teste és tudatalatti stressz-szintje az állításuknak éppen az ellenkezőjéről árulkodott…

A kísérlet első részében a drukkereknek darabokra kellett vágniuk egy képet kedvesükről, és egy másikat kedvenc együttesükről. A válaszadás közben figyelték a stressz-szintjük változását. Az adatok szerint 70 százalékkal (sokkal jobban) emelkedett ez a mutató akkor, amikor a párjukat kellett „feldarabolni”, mint amikor a kedvenceik képét kellett összevagdosniuk.

NŐÉSFÉRFIrovat_football-marketing.com.jpg

Ahhoz, hogy az eredmény még biztosabb legyen, még egy próba elé állították a fanatikusokat. Két voodoo babát kaptak, amelyek a feleségüket, illetve a kedvenc játékosukat „mintázta”. Egy gombostűt kellett valamelyikbe szúrniuk, amely az adott személynek okozott volna „fájdalmat”. A feleséget ábrázoló baba megszúrása esetén a hölgy egy hétig betegen feküdne, míg a kilyuggatott focistának ki kellene hagynia egy fontos mérkőzést. Az eredmény itt is hölgydiadalt hozott, így megnyugodhatunk, legalábbis a focira nem kell féltékenykednünk!

(kép forrása: footballmarketing.com)

Szerző: nymia

Szólj hozzá!

Címkék: Marslakók

A bejegyzés trackback címe:

https://ruzsesstopli.blog.hu/api/trackback/id/tr855038172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása