Titokzatos Sáraság

2012.10.12. 17:13

Ha valaki a mai magyar irodalomról beszélget, előbb utóbb előkerül Grecsó Krisztián neve is. A szakma már ismeri. Számtalan díj fémjelzi nevét, mégis sokunk talán még sosem hallott róla. Jómagam is ide tartoztam, de azt kell mondanom, hogy bár ez az első könyv, amit olvastam tőle, de biztos nem az utolsó.

A Bárka folyóirat főszerkesztője a Pletykaanyu című novelláskötetével robbant be a köztudatba, majd 2005-ben a Könyvhétre jelent meg Isten hozott című regénye. A művet Eszterházy Péter mutatta be Magyarországon és Németországban, mely jól mutatja kiválóságát.

A regény középpontjában egy fiú áll, aki bár törekszik múltját, emlékeit elfelejteni, mégsem szabadulhat tőle. Egy telefonhívás: hang a múltból, egy előkerült napló, mely ismét felborítja a már felnőtté cseperedő Gallér Gergely életét. Az otthonról elkerült fiú feleleveníti kamaszkorát, ahova immáron már más emberként tér haza. Sáraság, egy vidéki kisfalu, ahol megmagyarázhatatlan, misztikus dolgok történnek. Gazdátlan árnyak, őrítő szomjúság, steril apák. Egy kis falu hiedelemvilággal, mely meghatározza a lakosai életét. A történet örvénylik sorról sorra, lapról lapra.

Nem lehet letenni, mert mindig történik valami titokzatosság, melynek kinyomozása megköveteli az „olvasói jelenlétet”. Párhuzamosan futó, eltérő sorsok, amelyek aztán mégis összefutnak, hiszen összeköti őket a Sárasághoz való tartozás, mely alól nem bújhatnak ki. Egy kamaszokból álló társaság, akik nem nyugodhatnak, míg fényt nem derítenek a megmagyarázhatatlan eseményekre. Egy ügyetlen gépírónő elgépelése vagy vajon misztikus jövendölés, halottas könyv a Klein-napló?  Az író élő, húsvér figuráival és tájleírásával nem engedi, hogy unatkozzunk. S miközben magunk is gondolkodunk a megfejthetetlen rejtélyeken, figyeljük azt is, hogy miként változik Gergely, hogyan próbálja megtalálni magát, hogyan alakul kapcsolata az egylet tagjaival. Az elemzők nevezik titokregénynek, hiedelem- regénynek, sőt a vidéki Magyarország történetének is.

Hogy mi marad meg Sáraságról, a Klein Ede Egyletről és Gallér Gergelyről, hazatéréséről már egy beszélgetés témája…

A bejegyzés trackback címe:

https://ruzsesstopli.blog.hu/api/trackback/id/tr765042308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása